ČESTA PITANJA

VREĆICE ZA VAKUUMIRANJE

Trebam vrećice za vakumiranje, a ne znam u čemu je razlika između glatkih i rebrastih vrećica?

Glatke vrećice za vakumiranje su s obje strane glatke. One se koriste na profesionalnim strojevima za vakumiranje – strojevima s komorom.
Rebraste vrećice su s jedne strane glatke, a s druge strane rebraste (reljefne) i one se koriste na kućnim uređajima za vakumiranje. Na kućnim uređajima za vakumiranje nije moguće vakumirati proizvode u glatkim vrećicama. Dakle, ovisno o tome kakav  stroj imate takve vrećice i kupujete.

Koliko dugo vakumiran proizvod može izdržati bez kvarenja?

Metoda pakiranja u vakuumu koja zbog stvaranja uvjeta u kojima nema prisutnosti zraka produljuje rok trajanja i do pet puta. Rok trajanja proizvoda ovisi o samom proizvodu koji se vakuumira. Više je važnih čimbenika koji se uzimaju u obzir pri određivanju roka trajanja, kao naprimjer ako se radi o sviježem ili sušenom mesu ili mesnim prerađevinama. Proizvod koji vakumirate potrebno je držati na za to predviđenim mjestima te se pridržavati higijenskih uvjeta.

Mogu li se vakuumirani proizvodi zamrzavati?

Proizvodi koji su vakuumirani i odgovaraju roku valjanosti, ili ako sami vakuumirate sviježe proizvode ne gube svoja svojstva kao proizvod koji se zamrzne bez vakumiranja. Životni vijek vakumiranih proizvoda ovisi od mnogo faktora uključujući temperaturu, mjesto pohrane, tehnologije pripreme ali i pridržavanja zadanih higijenskih uvjeta.

Mogu li se vakumirati proizvodi s oštrim rubovima (kao npr. meso s kostima), a da se vrećica ne ošteti i vakuum popusti?

Mogu se vakuumirati i takvi proizvodi, samo je potrebna deblja vrećica i/ili zaštitna traka koja se stavlja na sam proizvod i koja amortizira oštre dijelove.

Pišete da se mogu vakumirati tekućine kao što su juhe, umaci i sl. kako to izvesti, a da se sadržaj ne prolije prilikom vakumiranja?

Unutar stroja za vakumiranje, kao dio opreme stroja, postoji i nagibna ploča koja zadržava proizvod od izvrtanja i prolijevanja.

Koji proizvodi se nikako ne mogu vakumirati i zašto?

Izvlačenjem zraka iz vrećice nakon vakumiranja iste se stisnu oko proizvoda. Svi proizvodi koji bi promijenili oblik i ne bi bili više upotrebljivi iz razloga jer ne mogu podnijeti takav pritisak nisu pogodni za vakuumiranje, na takav način. Primjerice sviježi kolači, mekano voće i povrće i slično.

Vrećice za kuhanje - sumnjam da plastika prilikom kuhanja ispušta kancerogene tvari u tako pripremanu hranu.

Nove tehnologije i posebna svojstva koja ti materijali imaju uz mnoga ispitivanja i testiranja garantiraju u određenom rasponu temperature i dužine trajanja termičke obrade izdržljivost vrećice. Renomirani proizvođači folija koji imaju cijeli sustav kontrole to mogu s brojnim certifikatima koje imaju i potvrditi. Problem je jedino ako se neadekvatni materijali koji nisu za tu primjenu - koriste za kuhanje.

Što je sous vide kuhanje?

To je priprema vakumirane hrane sporim kuhanjem pri temperaturama nižim od konvencionalnih.

Koja je razlika između običnih vakuum vrećica i vakuum vrećica za kuhanje?

Osnovna razlika je u materijalu iz kojeg su vrećice izrađene. Vrećice za kuhanje su proizvedene od materijala koji prilikom propisane termičke obrade ne otpuštaju elemente iz svog sastava.

Možete li uz standardne dimenzije vrećica proizvoditi i dimenzije po narudžbi?

Možemo proizvoditi vrećice u dimenzijama po narudžbi uzimajući u obzir tehničke mogućnosti strojeva i folija.

Kolačići

Ova web stranica koristi kolačiće za uredno funkcioniranje.